Skutečně zdravá svačinka

Akce/foto

Minulý týden jsme všichni osmáci navštívili program s názvem Skutečně zdravá svačinka. Přednáška probíhala v SVČ Vila Doris Šumperk, v příjemném prostředí tamější malé tělocvičny. 

První úkol byl, abychom si na tabletech vybrali, co obvykle jíme na svačinu ve škole nebo po škole. Potom jsme trochu zabrouzdali do přírodopisu. Dozvěděli jsme se, jak naše tělo zpracovává bílkoviny, proteiny a tuky, a v jakém ideálním množství je potřebuje. Součástí aktivity bylo rozdělování třiceti produktů podle toho, co z nich nejvíce naše tělo čerpá – tuky, sacharidy a proteiny.

Následně jsme měli potřebnou přestávku na svačinu. Jakmile jsme byli opět plní síly, začala ještě zajímavější část přednášky. Do skupinek jsme dostali nápoje, které jsou v této době velmi populární. Naším úkolem bylo zjistit, kolik cukru je obsaženo v každém z nápojů. Byli jsme překvapení. Nakonec jsme k nápojům ještě zjistili, kolik bychom museli sníst gramů daného druhu ovoce, abychom přijmuli stejné množství cukru, jaké bylo v nápoji. Například: slazený nápoj Mountain Dew (1,5l) obsahuje 180 g cukru! 

Celá přednáška byla završena tím, že jsme si každý znova vybrali, co bychom si vzali na svačinu ve škole a po škole. Musíme říct, že většina z nás opravdu změnila svůj názor. Přednáška byla zajímavá a potřebná, protože nám ukázala, co bychom v období našeho růstu měli konzumovat.

                                                                          Jakub Havlíček, Alice Procházková, VIII. B