Školní zájezd do Anglie

Akce/foto

Na přelomu února a března se někteří žáci druhého stupně zúčastnili 6denního vzdělávacího pobytu v Anglii. V neděli ráno nás vyzvedl autobus u školního hřiště a celí nadšení jsme vyrazili vstříc naší cílové destinaci. Při cestě ČR jsme měli ještě jednu zastávku v Praze, kde se nám vyměnili páni řidiči a nastoupil pan průvodce. V autobuse jsme strávili celý den.

Zlomový okamžik přišel v pondělí ve 3 hodiny ráno, kdy jsme dorazili do francouzského přístavního města Calais. Po celní kontrole jsme se dostali na trajekt. Protože sever Francie sužovala poměrně velká bouřka, tak byla část cesty trajektem pro některé z nás trochu nepříjemná. Po přeplutí Lamanšského průlivu a náročné noci jsme v dopoledních hodinách dojeli do Londýna. Zde jsme se svezli po Temži, viděli známý Tower Bridge, Big Ben, Westminsterský palác a také se fotili u červených telefonních budek. Také jsme byli u Buckinghamského paláce nebo se svezli ruským kolem „London Eye“ do výšky s dechberoucím výhledem. Celý den v Londýně jsme završili procházkou po nultém poledníku, kde jsme si vyzkoušeli, jaké to je jednou nohou stát na západní a druhou na východní polokouli. Zde si nás celé unavené vyzvedl autobus a dopravil nás do našich hostitelských rodin v městě Abingdon.

V úterý ráno nás čekalo první dopoledne výuky angličtiny v Oxfordu. Po přivítání panem ředitelem jsme byli rozděleni do tří skupin, ve kterých jsme konverzovali se svými anglickými učiteli, hráli hry nebo se i něco nového naučili. Po obědě ve zdejší jídelně jsme jeli na odpolední výlet do kryptografického centra Bletchley Park, kde byly během druhé světové války dešifrovány německé zprávy kódované Enigmou. Troufnu si říct, že návštěva zdejší expozice většinu z nás zaujala. Pak nás opět čekala dlouhá cesta za našimi milými hostitelskými rodinami.

Středeční dopoledne jsme opět strávili ve škole. Odpolední program byl následovný - navštívit Warwick Castle a rodiště Williama Shakespeara. Při rozchodu na hradě Warwick Castle jsme se podívali do každé místnosti, prošli po hradebních ochozech a koupili suvenýry pro naše nejbližší. Po cestě domů jsme se zastavili ve Stratfordu na Avonou, kde se narodil známý básník a dramatik W. Shakespear. Večer jsme se naposled vrátili do našich hostitelských rodin.

Čtvrteční den nás přivítal v deštivém ránu. Dopoledne jsme naposledy navštívili školu a dostali jsme diplomy o absolvování výuky. Odpoledne bylo věnované historickému centru Oxfordu. Prošli jsme centrum města, podívali se na několik zdejších kolejí. Zavítali jsme také do známe Christ Church College, jejíž jídelna se objevila v Harrym Potterovi jako Velká síň. Jakmile pro nás přijel autobus, bylo nám již smutno, že musíme tak brzy odjet. Před půlnocí jsme dojeli do britského města Dover, v němž jsme se opět nalodili na trajekt a přepluli tak na území naší kontinentální Evropy.

V pátek už nás čekala pouze cesta domů přes Francii, Belgii, Nizozemsko a Německo. Nakonec jsme ke školnímu hřišti dojeli ve večerních hodinách a těšili se do našich postelí.

Po celou dobu zájezdu nám náš pan průvodce zpříjemňoval cestu autobusem příběhy a zajímavostmi. Poklonu si určitě zaslouží i páni řidiči, kteří nás bezpečně dovezli tam i zpátky. Náš dík určitě patří i našim učitelům, kteří na nás v průběhu zájezdu dávali pozor a určitě si zájezd užili stejně jako my.

Jakub Havlíček VIII. B