Retroden se opravdu povedl

Akce/dobová nástěnka ve škole

V úterý 18. února bylo na naší škole vše dosti podivné. Učitelé i děti vypadali jako vystřižení z módních časopisů 70. let 20. století. Z nástěnek na nás hleděli přední představitelé ČSSR i SSSR. Všudypřítomné rudé hvězdy doplňovaly informace o diktatuře proletariátu, o úspěších Komunistické strany Československa i o Pionýrské organizaci socialistického svazu mládeže. Den začal hromadnou rozcvičkou z rozhlasu po drátě, ze kterého jsme si následně vyslechli i hlášení k Vítěznému únoru. V duchu Leninových slov: „Učit, se, učit se, učit se!“ seděli v hodinách žáci s rukama za zády a tiše sledovali monolog učitele před tabulí. Na jeho dotazy odpovídali vestoje a celou větou. Někteří žáci si v branné výchově zkoušeli plynové masky, jiní se měli možnost pozdravit s příslušníkem Lidových milicí, secvičovali recitační pásmo s budovatelskými básněmi nebo si zazpívali Kaťušu. O velké přestávce se na chodbě korzovalo se svačinou v ruce a ve frontě na oběd trčela všem z úst papírová stravenka. V jídelně jsme si pak mohli prohlédnout originální diplomy a čestná uznání brigády socialistické práce udělená našim paním kuchařkám…

Připomenutí 45. výročí otevření naší školy jsme si v tento náš „Retroden“ opravdu užili. Žáci měli možnost vrátit se v čase a zažít školu v přísném socialistickém hávu a my učitelé jsme si uvědomili, jak velmi se liší dnešní pojetí výuky od té normalizační. K tomu jsme navíc zažili i spoustu legrace.

Chtěli bychom touto cestou poděkovat dětem, že si hru na socialistickou školu s námi učiteli s chutí zahrály. Také bychom chtěli velmi poděkovat Vám, rodičům i prarodičům našich žáků, kteří jste dětem zajistili skvělé dobové oblečení včetně účesů a módních doplňků. Snad jste se naším Retrodnem alespoň zpovzdálí také pobavili.

Mgr. J. Papoušková