Retroden – 45 let naší školy

Akce/škola -černobílé foto

V únoru roku 1975 oficiálně přibyla na mapě Šumperka v té době nejmodernější základní škola – naše ZŠ Šumavská. Měla celkem 26 tříd, do kterých z okolních škol přestoupilo 730 žáků. V letošním roce tedy slaví 45. výročí od svého založení. Toto půlkulaté jubileum si chceme připomenout trošku netradičně J

Dne 18. 2. 2020 se naše škola jako mávnutím kouzelného proutku vrátí v čase o 45 let zpátky. Učitelé i žáci tak zažijí jeden obyčejný školní den v době normalizace.  Nepůjde jen o módu tohoto období, ale i o výzdobu školy, výukové metody, dobové knihy a pomůcky, hlášení rozhlasu, brannou výchovu a mnohé další.

Budeme velice rádi, když náš „Retroden“ podpoří i rodiče či prarodiče našich žáků. Stačí svým dětem povyprávět, jak to tenkrát ve škole chodilo. Zkusit je obléci a učesat podle tehdejší módy a např. místo krabičky  dát svačinu do papírového sáčku. Fantazii meze určitě neklademe a jako učitelé půjdeme příkladem. Vše samozřejmě zůstává ryze dobrovolné, abychom si tento den užili s úsměvnou nostalgií.

Věříme, že „Retroden“ nejen důstojně připomene 45 let existence naší školy, ale pomůže žákům i učitelům uvědomit si pokrok, který od roku 1975 české školství udělalo.