Putování za Stromy svobody

Akce/foto

V pondělí 3. 12. 2018 žáci třídy VI. B putovali za Stromy svobody, které v minulosti sázeli čeští vlastenci po celé republice (více informací o Stromech svobody naleznete na https://www.stromysvobody.cz/). V rámci oslav 100 let vzniku naší republiky jsme letos na školním hřišti zasadili Strom svobody i my. Zajímalo nás však, kde rostou další z těchto stromů.

Jak jsme zjistili, v okolí Šumperka můžeme najít těchto stromů hned několik. Například ve Štědrákově Lhotě nad kaplí zasadil v roce 1918 na památku vzniku naší samostatnosti hospodář František Kouřil lípu, která tam stojí dodnes. Další Stromy svobody rostou i v Bludově, kde je 28. 10. 1968 k 50. výročí vzniku naší republiky zasadili čeští vlastenci.  Rozhodli jsme se tyto dvě lípy najít a cestou si připomenout důležité události českých dějin. 

Na naše putování budeme dlouho vzpomínat. Nezapomenutelné bylo počasí - nepříjemný déšť, který nám výlet zkrátil, ale i pěkné zimní scenérie plné ledu, rampouchů a zábavného klouzání :) Budeme si připomínat i útulnou bludovskou cukrárnu a příjemné teplo v autobuse při cestě zpět. Snad si žáci VI. B po dnešním dni zapamatovali i důležité letopočty našich dějin (roky 1918, 1938, 1948 a 1968), osvojili si lépe práci s mapou a pochopili funkci GPS souřadnic. Každopádně jsme si putování užili a věřte, že kdykoliv pojedeme kolem námi objevených bludovských lip, vybaví se nám dnešní zážitky znovu… a to je dobře :)

Jolana Papoušková