Příběhy našich sousedů

Akce/kniha

V letošním školním roce jsme se s 10 žáky z 8. a 9. ročníku zapojili do projektu Příběhy našich sousedů, který pořádá organizace Post Bellum. Projekt je zaměřený na práci s pamětníky a zaznamenání jejich životního příběhu. V rámci projektu žáci napřed natočili rozhovory s paní Mariannou Staňkovou a panem Josefem Staňkem. V letošním roce kvůli protiepidemickým opatřením rozhovory proběhly online, ale ani to naše týmy a pamětníky nezastavilo. Následně žáci z natočených rozhovorů zpracovávali reportáž a životopis.  Posledním úkolem bylo prezentovat příběh pamětníka před porotou, dalšími týmy, přítomnými pamětníky a ostatními účastníky slavnostní závěrečné prezentace, která proběhla ve velkém sále Městské knihovny T. G. Masaryka Šumperk. Tým ve složení Liliana Pokorná, Tereza Hrubá, Matouš Válek, Kryštof Homola a Vojtěch Mikeska, který zpracoval vyprávění paní Staňkové, obsadil krásné 3. místo. Druhý tým ve složení Adéla Morávková, Natálie Přidalová, Lucie Vojteková, Anna Vašíčková a Gabriela Valentová s příběhem pana Staňka se umístil na vynikajícím 1. místě.

Děkuji všem žákům za jejich výbornou práci v průběhu celého projektu. V letošním roce to bylo kvůli vládním nařízením velmi složité a náročné, ale všichni se s tím „poprali“ skvěle.

Irena Kampová, vedoucí projektu

 
Na začátku školního roku 2020/2021 jsme dostali návrh jít do projektu příběhy našich sousedů pod vedením paní učitelky Kampové. Tento projekt má za cíl zaznamenávat vzpomínky předešlých generací. Dlouho jsme neváhali a na nabídku kývli. Pandemie nám však ztížila vzájemnou komunikaci a práce na projektu se odložila na neurčito. Díky podpoře paní učitelky jsme se do toho mohli brzy pořádně obout. Jako první jsme zahájili natáčení rozhovoru s naší pamětnicí paní Staňkovou. Ze získaného materiálu jsme museli sepsat životopis a vytvořit video reportáž. To ještě nebylo všechno! Závěrem celého projektu byla prezentace před veřejností v knihovně T. G. Masaryka. Po prezentacích všech týmů následovalo vyhlášení vítězů. Dovedete si jistě představit, jaké bylo naše překvapení, když moderátor oznámil, že základní škola Šumperk Šumavská 21 s pamětníkem paní Marianou Staňkovou vyhrává 3. místo. Euforie byla veliká a užívali jsme si toho, že naše úsilí bylo oceněno. I přes to že jsme se umístili, byla pro nás nejdůležitější hlavně účast na tomto projektu, protože za pár let si nikdo nebude povídat o tom, jak banda dětí obsadila 3. místo, ale o příbězích, které jsme my a ostatní týmy dokázali zachovat pro ostatní. 

 

Vojta, Matouš, Kryštof, Lili, Terka

 

Projekt nám dal mnoho zkušeností a naučil nás spoustu nových věcí. Například jsme se naučily lépe spolupracovat a zpracovávat poskytnuté informace, a pak z nich vytáhnout to nejdůležitější. Zjistily jsme, že se vyplácí tvrdě dřít a nevzdávat se, protože kdybychom to vzdaly, nedotáhly bychom to tak daleko.

                                                                                  Áďa, Naty, Lucka, Anička, Gábi