Noc s Andersenem i na naší škole.

Akce/foto

Noc s Andersenem je mezinárodní akce, která se koná každoročně, když si připomínáme narození světového pohádkáře, Hanse Christiana Andersena. Jejím záměrem je podpořit čtenářství u dětí a podnítit zájem k četbě samotné.

První Noc s Andersenem proběhla v roce 2000 v uherskohradišťské knihovně. Zde se dvacet malých čtenářů chystalo na noční dobrodružství v podobě čtení pohádek, her a překvapení. Věhlas o prožité noci se šířil po Moravě i Čechách díky Klubu dětských knihoven. A právě jeho zásluhou se myšlenka společného čtení lavinovitě šířila do mnoha biblioték, které v roce 2001 první společnou Nocí s Andersenem oslavily svátek dětské knihy.

I naše škola se již mnoho let účastní této báječné a tajemné noci. Letos se přidala k této akci již ve čtvrtek 30. března. Celodenní akce věnovaná právě tématu Noci s Andersenem proběhla v knihovně T. G. Masaryka. V šumperské městské knihovně se střídali žáci naší školy od ranních hodin až do odpoledne. Všichni zúčastnění plnili zajímavé úkoly. Stali se z nich například detektivové, kteří pátrali pomocí indicií po lupičích. Obrovským překvapením byla pro všechny zúčastněné přítomnost a zapojení živého psa který jim pomohl lapky najít. Děti i přítomní dospělí si užili příjemného dne v knihovně. Tímto oslavili jak Den dětské knihy, tak i Noc s Andersenem.

Za organizátory Mgr. Adéla Ondráčková Nevrlá