Masopust 2023 neboli fašank ve školní družině.

Akce/foto

Po celý předprázdninový týden žila školní družina tématem masopustu. Povídali jsme si o tradicích. Zvláště o těch, které jsou s masopustem spojené. Dozvěděli jsme se, že masopust neboli fašank, je pohyblivý svátek, který nemá stanovené přesné datum v kalendáři. Jeho začátek je vždy stejný – nastává po svátku Tří králů. Konec však připadá na Popeleční středu a ta je závislá na datu Velikonoc. Slovo masopust, stejně jako slovo karneval, znamená „opuštění masa“ nebo „dát pryč maso“.

Nejvíce se však všichni v naší družině těšili na masopustní merendu, která byla plánovaná na čtvrtek 23. února 2023. Den po Popeleční středě, jsme mohli potkat žáky z I. stupně v nezvyklém oblečení. Škola se od rána proměnila v ráj kostýmů a masek. Po dobrém obědě obcházel hlučící průvod žáků v těchto maskách celou školou. Hluk, klepání, cinkání a zpěv písníčky „Já jsem muzikant…“, vytrhl z práce dokonce i pana ředitele, jeho paní asistentku, paní ekonomku i děvčata ve školní jídelně. Následovala masopustní cesta, která byla v režii starších děvčat a kluků z oddělení Motýlků a Klubíku. Jejich skvěle nachystaná trasa účastníky nadchla, úkoly plnily s velkým nasazením a nadšením. Úplný vrchol tohoto dne byla závěrečná merenda v tělocvičně školy. Společně jsme si zatancovali. Odpoledne jsme si báječně užili a hezky jsme se bavili.

Radost nám udělali, a zaslouženou odměnu si zaslouží všichni ti, kteří pomáhali na stanovištích a připravili svým kamarádům pěkné odpoledne. Velké poděkování patří také všem rodičům, kteří dětem připravili karnevalové masky, připravili pro děti malé občerstvení, a někteří dokonce napekli i tradiční koblihy.

Vše dopadlo skvěle. Všichni si náš družinový fašank náramně užili a už se těšíme na ten další. 

                                      Za všechny vychovatelky ŠD Mgr. Adéla Ondráčková Nevrlá