Jak se chystá čtenářská štafeta 2023 aneb Město čte knihu na Šumavské

Akce/foto

Tak už se to zase blíží, říkala jsem si v srpnu, před termínem porady učitelů, kteří mají na svých školách na starosti přípravu čtenářské štafety. Po poradě bylo jasno: úterý 31. 10., 9:00 – to je náš čas.

Už v květnu jsem si lámala hlavu s tím, co budeme číst? Autor, vybraný pro letošní ročník, Josef Formánek – fajn, ale pro děti to úplně nebude. Ale mohli jsme se řídit i mottem literární a výtvarné soutěže: Dobrodružství v džungli! To bude ono! Alespoň se mladí seznámí s klasikou – s Mauglím z Knihy džunglí. Který příběh však zvolit, aby byl zábavný, nadčasově poučný?! Zdálo se mi, že Ká na lovu je dobrá volba.

 A tak vytipovat vhodné čtenáře, nakopírovat texty, rozdat úlohy a jde se na to! Hurá, první zkouška! 5 – 10 – 20 – 30 minut – Cože? My jsme s bídou v půlce? Škrt sem – škrt tam... Ale pod 60 minut se zkrátka nevejdeme... Nevzdáváme se, tvrdě zkoušíme, aby byl výsledek co nejlepší, hlavně udržet pozornost čtenářů!

Ale aby delegace pořadatelů festivalu Město čte knihu dodržela harmonogram štafetových zastávek na šumperských školách, musíme požádat o posunutí začátku našeho čtení už na půl devátou! Naštěstí paní Šeligová, ředitelka Knihovny T. G. M. v Šumperku, je velmi vstřícná. A tak dál zkoušíme, malujeme obrázky postaviček pro výzdobu třídy a ještě trošku škrtáme...

A poslední říjnové úterý je tady, ráno začíná poklidně – uklízíme lavice ve třídě, chystáme židličky, výzdobu, když tu přichází třaskavá informace – poslechnout si nás přijde i pan spisovatel Formánek! Cože, ten, co z jeho knížky nečteme? Ano, je to tak. Ale to všechno nás jen víc nakoplo, abychom podali výborný výkon! No jen si zkuste sedět hodinu na místě, soustředit se na text a přečíst ty pasáže, které máte přečíst! A to před bedlivými zraky hostů a spolužáků!

Ale povedlo se, zdá se. Hosté vydrželi do konce, dokonce i spolužáci z obou tříd, VII. C i VIII. A, byli skvělým publikem!

Děkujeme!

Za čtenáře Elišku Švarcovou, Dominiku Runtákovou, Sofii Baženovovou, Vladana Chmelaře, Jindřicha Plánku a Vojtu Kováře – Mgr. Marcela Šmehlíková.