Exkurze – Mise Vyšehrad

Akce/foto

Na středu 29. května jsme se moc těšili, nemohli jsme dospat, protože nás čekala exkurze do Prahy. O půl osmé ráno jsme vyjeli vlakem. Cesta trvala téměř tři hodiny, ale to nám vůbec nevadilo. Na hlavním nádraží jsme přesedli na metro a vysedli ve stanici Vyšehradská.

Ve starém purkrabství nás čekal zvláštní pán, kterého jsme oslovovali „pane badateli“. Rozdělil nás do skupin, každá dostala vlastní barvu šátku (my měli fialový). Cílem naší mise bylo sestavit erb, ve kterém chyběly atributy. Prvním úkolem bylo najít starou truhlu, ke které nás přivedly indicie, které jsme našli v archivu. V truhle měla být koruna krále Vratislava, našeho prvního českého krále. Vratislavovi jsme se poklonili v kostele a vyslovili přání, která nám slíbil vyplnit. Nejhezčí přání bylo, aby král nenechal upadnout kvalitu našeho školství. Poté jsme hledali podle mapy hroby významných osobností na hřbitově Slavín. Nejvíce nás to bavilo v kasematách, kde jsme bojovali s husity, Švédy a Francouzi. Ohromeni jsme zůstali stát v sále Gorlice, kde se nacházely originály soch z Karlova mostu. Tam jsme taky vložili všechny atributy, které jsme cestou získali, do připraveného erbu.

Rozloučili jsme se s kolegou badatelem, vyfotili jsme se na Vyšehradě a pelášili na metro a na vlakové nádraží. Tam jsme se stihli posilnit v občerstvení „Burger King“ a Regiojetem se vrátili domů. Tento výlet jsme si moc užili, nikdy na něj nezapomeneme.

Žáci třídy V. B, D