Ekoprogram na Brněnce

Akce/foto

Je 28. 5. 2024 chvíli po osmé hodině ráno a my se nedočkavě a plni očekávání začínáme scházet a shromažďovat u vlakového nádraží. Dnes nám začínají čtyři dny plné dobrodružství s přírodou – náš Ekoprogram v rekreačním středisku Brněnka ve Velkých Losinách. Jedeme přihlášení žáci třídy VI. A a VI. B, takže už toto bude nová zkušenost, dále paní učitelka Martina Winklerová a já, asistent pedagoga Kateřina Špičková. 

Včas jsme všichni na místě. Poslední pohledy rodičů, mávání a nasedáme do vlaku. Dobrodružství začíná.

Cesta vlakem v pohodě, vždyť jedeme jen kousek... hlášení... Velké Losiny
a vystupujeme. Předáme zavazadla k odvozu, protože někteří by zahynuli při cestě na místo určení, pokud by vše měli nést s sebou. 

Na Brněnce nás již čeká uvítací welcome drink v podobě ledového čaje, včetně dvou hlavních členů naší konference Ruměnice Renči a Mravence Marcela. První pohledy, první rychlé seznámení a šup se ubytovat. Ubytování vypadá velmi dobře a z restaurace už také vše krásně voní.  Za pár minut sraz v konferenční místnosti, která teď pro nás bude důležitá celé čtyři dny. 

Náš první úkol – rozdělíme se na dvě skupiny (kuny a jestřáby). Vytvoříme si osobní vizitky, abychom věděli, jak se oslovit, každý jsme nějaký hmyzák nebo zvíře, konferenční deník, kam všechny své výzkumy a poznatky zaznamenáme. Naučíme se ekosong. A také nás čeká manuální práce! Výroba škvorovníku. Rády si jej s paní učitelkou vyrobíme také. Vše se podařilo na jedničku. Můžeme jít na večeři a čeká nás první společný volný večer. A super, rozumíme si všichni. Ale je čas jít spát, zítřek bude náročný.

Druhý den nás čeká výprava – kuny s lopatkami a mističkami do lesa a alou hrabat v hlíně, sledovat kůru stromů, průlety vzduchem apod. Našli jsme toho spoustu. Jestřábi zase holínky a alou do potoka. Pokusíme se najít mihuli. Také je tam velmi živo. Po obědě se skupiny vymění. Všichni jsou nadšeni. Poznatky zapíšeme do deníku. Den utekl, večeře a opět super volný večer.

Je tu den třetí a naše celodenní výprava na Pekařov. Počasí nám přeje, ostatně jako zatím každý den. V cíli nás čeká velmi zajímavá beseda o včelách včetně ochutnávky několika druhů medu. A samozřejmě náš zasloužený oběd snězený na louce v přírodě. Super. Odpočinutí se vracíme do základního tábora. A večer nás čeká závěrečná „opíkačka“. 

Přiblížil se pátek, den odjezdu. V zasedací místnosti prokonzultujeme poznatky, přínosy a zážitky, rozloučíme se s úžasnými kolegy Ruměnicí a Mravencem naším skvělým ekosongem, sbalíme se, uklidíme, dáme poslední borůvkové knedlíky a vzhůru domů! 

Jsme krásně unaveni, ale nadšeni. Jsme skvělá parta a každý máme zase nějakého nového kamaráda. 

A těšíme se na další společnou školní akci.

                                                                                                                                       Kateřina Špičková