Dobré a ještě lepší jitro s panem Nepilem

Akce/foto

Čtenářská štafeta šumperských škol, tradiční součást festivalu Město čte knihu, odstartovala letos na naší škole, osobnostmi tohoto ročníku festivalu jsou spisovatel František Nepil a kreslíř Vladimír Renčín.

V úterý 11. 10. 2022 začalo našim žákům vyučování poslechem fejetonu Františka Nepila Studánky ze souboru rozhlasových fejetonů Dobré a ještě lepší jitro. V 9 hodin pak školu navštívila tříčlenná delegace z řad organizátorů festivalu vedená ředitelkou Městské knihovny T. G. Masaryka v Šumperku paní Kamilou Šeligovou, aby se zúčastnila našeho čtení z díla Františka Nepila. Podívat se přišly také obě zástupkyně ředitele školy paní Zuzana Bendová a paní Radmila Lucová.

Jméno František Nepil není našim žákům neznámé, vždyť je provází v učebnicích českého jazyka i v čítankách už řadu let. Čtenářskou štafetu připravovali žáci IX. B a žáci VI. C pod vedením paní učitelky Šmehlíkové. Žáci z deváté třídy zapátrali, aby se o Františku Nepilovi něco dozvěděli. Také se zajímali o osobnost Vladimíra Renčína, tento výtvarník totiž některé knížky Františka Nepila ilustroval.

O to, co vypátrali, se pak podělili s mladšími spolužáky z šesté třídy a také s našimi hosty. A  šesťáci zase na oplátku štafetově přečetli Nepilův fejetonový text Čí jsou to koníčky ze souboru Střevíce z lýčí. A četla úplně celá třída, i oba spolužáci z Ukrajiny!

Byl to poučný i zábavný začátek dne, zkrátka dobré a ještě lepší jitro!

Mgr. M. Šmehlíková