Čtení z díla Jaroslava Rudiše u nás ve škole!

Akce/foto

Čtenářská štafeta už 17. ročníku velkého šumperského festivalu Město čte knihu dorazila ve čtvrtek 14. 10. 2021 do naší školy.

Hosté, zástupci organizačního týmu festivalu pan Konupčík a zástupkyně vedení Střediska volného času Doris, ředitel školy, někteří učitelé a také žáci osmého ročníku si přišli poslechnout výňatky z románů spisovatele Jaroslava Rudiše.

Účinkující z 9. a 8. ročníku Karolína Horčičková, Michael Ramsey, Matěj Šupina, Ema Štětinová, Ladislav Snášel a Eduard Šinkovský představili přítomným osobnost a tvorbu Jaroslava Rudiše, přečetli výňatky z románů Grandhotel a Nebe pod Berlínem. Kateřina Friedlová jako technická podpora účinkujících provázela vystoupení svých spolužáků prezentací, jejíž součástí byly i hudební ukázky z tvorby Jaroslava Rudiše a Jaromíra Švejdíka.

Na závěr vystoupili se svou básnickou a prozaickou tvorbou Jiří Doležal z VIII. A a Ester Lucová z VIII. B, vítězové literární soutěže, která byla v rámci festivalu Město čte knihu vyhlášena. Téma znělo: Při cestě vlakem se dají zažít věci! A kam až se dá zajet!

Jaroslav Rudiš je autorem divadelních her, románů, povídek, písňových textů. Často se dotýká česko-německých vztahů, které ovlivňovaly historické události 20. století. Získal řadu ocenění, naposledy obdržel od německého prezidenta Záslužný řád Spolkové republiky Německo za literární tvorbu, kterou autor přispívá k vzájemným česko-německým vztahům.

S přítelem výtvarníkem Jaromírem Švejdíkem vytvořil komiksový román Alois Nebel. Jaroslava Rudiše a Jaromíra Švejdíka spojuje také hudba, například pro svůj projekt Kafka Band vytvořili skladby s německými texty, které vycházejí z románu Franze Kafky Zámek.

Mgr. Marcela Šmehlíková