19. ročnik Město čte knihu 2023 – školní štafeta...

Akce/foto

Od roku 2005 probíhá každoročně po dobu jednoho listopadového týdne v Šumpersku literární a filmový festival Město čte knihu. Náplní tohoto festivalu je čtení vybrané knihy od vybraného autora na různých místech ve městě. Na něm se podílejí kulturní, školské i společenské instituce ve městě.  Na motiv vybrané knihy vznikají také krásná divadelní a hudební vystoupení. Nesmíme zapomenout na výtvarná a literární dílka vytvořená žáky k tomuto festivalu.

Každoročně se do této akce zapojují také žáci naší školy. V letošním roce nazkoušela paní učitelka Mgr. Marcela Šmehlíková se žáky školy kapitolu z knihy autora Rudyarda Kiplinga Kniha džunglí.

Z počátku panovala obava, jak zvládnou téměř hodinový, nazkoušený program posluchači v sále. Obvykle hluční a divocí spolužáci překvapili. Ve třídě by bylo slyšet špendlík spadnout. I ti nejotrlejší anti-čtenáři se zaposlouchali do předčítaného textu. Výkon šesti žáků byl opravdu velmi přesvědčivý a na vysoké úrovni. Scéna byla vyzdobena a atmosféru doplnila výtvarná díla se stejnou tématikou.

Celý program si se zájmem vyslechl i hlavní host letošního festivalu, pan Josef Formánek. Po celém čtení ocenil výkon čtenářů. S žáky se podělil o své osobní zážitky z doby, kdy v džungli sám téměř rok žil.

Mgr Adéla Ondráčková Nevrlá