Stříbrný Amos 2019

Akce/foto

Když před několika měsíci napadlo žáky třídy IX. C nominovat svou vyučující matematiky, paní učitelku Radmilu Lucovou, do soutěže o nejoblíbenějšího učitele Zlatý Ámos, nedovedli si asi představit, jakou lavinu událostí tím spustí. Paní učitelka svou přirozeností, humorem a bezprostředností okouzlila nejprve porotu v Olomouci, kde získala titul „Ámos olomouckého kraje“. Když pár týdnů na to postoupila i ze semifinále  mezi šest finalistů, rozpoutala se na naší škole Ámosománie.  Deváťáci museli s paní učitelkou nacvičit  pětiminutový program a natočit prezentující video. Žáci ostatních tříd i učitelé ve svém volnu tvořili rozmanité transparenty a vyráběli vějíře, pomocí nichž paní učitelka ve finále učila publikum rozlišovat ostrý, pravý, tupý a přímý úhel. Organizoval se výjezd fanoušků a díky finanční podpoře města Šumperka mohlo nakonec do Prahy odjet povzbuzovat paní učitelku Lucovou téměř sto dětí, rodičů a zaměstnanců školy.

Finále se uskutečnilo symbolicky na Den učitelů, 28. 3. 2019. V kongresovém sále hotelu Olšanka nebylo k hnutí. Publikum skandovalo jména svých favoritů a my šumperští jsme se nenechali zahanbit. Paní učitelka si vedla skvěle. Dodržela všechna pravidla soutěže, naše prezentující video patřilo k nejlepším a pětiminutový program strhnul celé hlediště. Také ostatní finalisté se však snažili zaujmout dětskou i dospěláckou porotu. Po dlouhém rozhodování byl nakonec dětským Ámosem zvolen pan učitel Jiří Palán z Větrného Jeníkova a 26. Zlatým Ámosem paní učitelka Pavlína Kopáčiková z Vacova.

Naše pocity plné počátečního zklamání brzy rozptýlilo vědomí, že paní učitelka Lucová i nadále zůstane stejně milou, vstřícnou a veselou a nepotřebuje k tomu zlatou korunu na hlavě. Navíc jsme se z důvěryhodných zdrojů dozvěděli, že se v hlasování dětské i dospělácké poroty umístila na skvělém druhém místě. Z Prahy jsme tak odjížděli s pocitem stříbrného vítězství a skvěle prožitého dne, na který nikdy nezapomeneme.

Náš příběh tím ale neskončil. Na zpáteční cestě jsme vymysleli a hned v pátek začali připravovat poděkování paní učitelce Lucové, za skvělou reprezentaci naší školy i města. V pondělí 1. 4. 2019 tak byla před všemi žáky školy korunována Stříbrným Ámosem 2019, neboť tento titul jí právem náleží.

Chtěli bychom tímto poděkovat třídě IX. C za velké nasazení ve všech fázích soutěže, rodičům, učitelům i ostatním žákům, kteří pomáhali při přípravách na finále. Paní učitelce Lucové děkujeme za odvahu, laskavost a úsměvy, se kterými se protancovala až k titulu Stříbrný Ámos 2019.

Fotogalerie zde