JedoBot Jedovnice 2022 (9. 5. - 10. 5. 2022)

Akce/foto

JedoBot je soutěž robotů pořádaná od roku 2015 každoročně v květnu ve sportovní hale SPŠ Jedovnice u Blanska. Kluci z našeho Robokroužku se této soutěže zúčastnili letos poprvé a i když jeli sbírat především cenné zkušenosti, úspěch je neminul.

Soutěžili ve třech kategoriích:  Sumo, Sledovač čáry a Freestyle. Jejich úkolem bylo postavit a naprogramovat v kategorii Sumo a Sledovač čáry robota z Lega dle zadaných parametrů. Roboti se při přihlášení do soutěže měřili i vážili. Pokud by robot nevyhověl jedné ze zadaných kritérií, nemohl by soutěžit.   V kategorii Freestyle zase šlo především o kreativitu a funkčnost.

Velké konkurence se kluci nezalekli a zabojovali. Freestyle jim přinesl medaili a 3. místo. Autory stavby robota Karlla byl Lukáš Bartůněk a Martin Koblížek, s jeho programováním pomohl zkušenější Adam Vejmola. V kategorii Sumo soutěžilo jedenáct týmů. Robot Jarda, autoři Adam Vejmola, Šimon Možný, vybojoval krásné 6. místo. Sledovač čáry byla jedna z nejobsazenějších disciplín a potrápila i ostřílené borce. Robot se jménem v binárním kódu 1110100 1101111 1101101 (Tom), jehož autorem byl Ondřej Marek a Erik Hladil, obsadil 9. místo z jednadvaceti soutěžních týmů. Soutěž měla velmi příjemnou a přátelskou atmosféru. Všechna umístění jsou velkým úspěchem, klukům gratulujeme.

Mgr. Petra Nevrklová