Dny IZS

Akce/foto

Začátek května je na naší škole již tradičně spojen s integrovaným záchranným systémem. Říkáme tomu „Plašící dny“, protože při nich nacvičujeme (teoreticky i prakticky), jak se zachovat při mimořádných situacích. Letos jsme si konečně po dvou covidových přestávkách mohli s dětmi ověřit, jak bychom v případě nouze obstáli.

Součástí těchto aktivit jsou již tradičně přednášky Sboru dobrovolných hasičů Temenice pro žáky 2. a 6. ročníku. Moc děkujeme panu Romanu Krupičkovi, který akci zaštítil a spolu s panem Janem Nimmerrichterem se našim žákům celý den věnovali. Žáky 8. ročníku pak opět velmi poutavým způsobem seznámil se základy první pomoci pan Miloš Gavriška z oddělení ARIP (anesteziologie, resuscitace a intenzivní péče) šumperské nemocnice. Dotazů byla spousta a všichni osmáci si pak na figurínách vyzkoušeli i masáž srdce v tom správném rytmu. 

Počasí nám letos přálo, a tak v úterý 3. května na trasu vyrazili žáci 1. stupně, aby si vyzkoušeli, co už umí a co je zapotřebí ještě docvičit. Sluníčko od rána hřálo a všichni se snažili. Okolo jedenácté hodiny nám sice trochu sprchlo, což pocítili hlavně žáci ze tříd I. B a II. B, ale nakonec se mraky roztrhaly a trasu tak mohly absolvovat všechny třídy.

Velkou pochvalu si zaslouží naši nejmenší, kteří celou trasu zvládli na velkou jedničku – znali důležitá telefonní čísla i to, jak se správně chovat v přírodě a neohrožovat své zdraví.

Celkové prvenství mezi třídami 2. – 3. ročníku patří III. D, ze 4. – 5. ročníku nejlépe obstála V. B, která i nejrychleji zachránila všechny členy před rozbouřenou řekou. Mimo to si V. B skvěle poradila i s 1. částí otázek, ve 2. části otázek pak excelovala III. B. Důležitá telefonní čísla nejrychleji sestavila IV. A a „husté křoví“ nejrychleji překonala třída V. C. Vědomostní otázky pak byly doménou III. C.

Ve středu 4. května žákům z 2. stupně sice nepršelo vůbec, ale i to slunce si dalo načas. Bylo docela chladno, ale při sportování se všichni zahřáli.

Evakuační zavazadlo za necelých 52 sekund jako první sbalila VIII. A. S první částí testů si nejlépe poradila IX. A, při druhé pak byla „o fous“ rychlejší VI. C, ale nasbírali 20 trestných sekund – a prvenství zde tedy patří VII. C. Před vodou z rozvodněné řeky by se nejrychleji zachránila VII. B, na překážkové dráze si nejlépe vedla VIII. B. Nejméně trestných bodů ve vědomostních otázkách nasbírala VIII. C.

V celkovém hodnocení 6. – 7. ročníku byla nejúspěšnější VII. B, v 8. – 9. ročníku pak IX. A. Vítězné třídy čeká sladká odměna, všechny zúčastněné chválíme za vysoké nasazení – to platí jak pro žáky, tak i pro zapojené pedagogické pracovníky školy.

Jediná věc nám kazí hezký pocit z dobře prožitého dne – letos s námi byly i děti, které přípravu evakuačního zavazadla a přesun do bezpečí již reálně prožily.